Мова:
Укр
Укр
Рус
Місто:
Пн-Пт   9–18     Сб   10–18     Нд   10–18 (Call-Center)
0
0

Кошик: порожньо 0 товарів 0

067 489 49 42
Безкоштовно по Україні

Холодильник майбутнього: магнітно-водяне охолодження

Холодильник майбутнього: магнітно-водяне охолодження

Компресорна технологія охолодження використовується в холодильних камерах вже понад 100 років. Вона має безліч мінусів, таких як використання хімікатів у процесі охолодження та споживання великої кількості електроенергії.

Вчені з американської компанії GE labs винайшли нову технологію охолодження, яка за їхніми підрахунками незабаром замінить компресорний спосіб і затримається в наших холодильниках на наступне століття.

З глибини віків

Це не зовсім нова технологія, вперше вона згадувалась ще в 1880 році, під назвою магнітокалоричний ефект. Німецький фізик Еміль Варбург ще тоді відкрив, що деякі метали здатні нагріватися, якщо до них піднести магніт і остигати, якщо магніт прибрати.

Але цей ефект не отримав належної уваги, оскільки на той час ще не було винайдено матеріалів, які могли б працювати з такими низькими температурами. Відповідні матеріали з'явилися лише через 80 років і тепер вчені компанії GE labs використовують їх стосовно технології магнітного охолодження. Технологія магнітно-водного охолодження використовує водяний розчин, який циркулює між магнітами переносячи тепло від об'єкта, що охолоджується назовні.

Цей метод, крім того, що працює на 20-30% ефективніше компресорного охолодження, ще й більш доброзичливий до навколишнього середовища, оскільки магнітно-водні холодильники набагато легше утилізувати без шкоди для природи.

Магнітокалоричний ефект

Вчені ніколи не переставали цікавитися магнітокалоричним ефектом. Так у 1980 році Національна лабораторія Лос Аламос у Нью Мехіко використала дорогоцінні надпровідні магніти, щоб досягти охолодження всього на кілька градусів. Газета Нью Йорк Таймс тоді прокоментувала, що така технологія більше застосовується для фахівця. завдань, як, наприклад, інфрачервоне спостереження з космосу, ніж до технології домашнього холодильника.

1990 року GE labs зацікавилися проблемою і перше, що вони зробили – це створили каскад із магнітів, кожен з яких знижував температуру зовсім небагато. Через 5 років досліджень і доробок, спускаючись такими магнітними сходами продукт охолоджувався всього на 2 градуси за Фаренгейтом, але цього було достатньо, щоб показати, що технологія працює. І це був лише початок.

Невеликий, але ефективний прилад

Сьогодні магнітно-водний холодильник – це вже не громіздка малоефективна машина, а невеликий контейнер, який здатний знижувати температуру на 80 градусів. Наразі GE labs проводить презентації для експертів із Міністерства енергетики США та сподівається на якнайшвидше впровадження технології для домашніх холодильників.

Фільтр для води у вигляді горщика для квітів

Секрети: як заощадити на комуналці

Інновація: посуд, який миє себе сам

Ваша оцінка:
1 2 3 4 5
0
Оцініть, будь ласка